U bent hier: Home

Waar op letten bij het afsluiten van een reisverzekering

Het overgrote deel van de Nederlanders sluit ten onrechte geen reisverzekering af. En inderdaad, van een aantal zaken worden potentiële kosten gedekt door verzekeringen die u al bezit, bijvoorbeeld zorgkosten, autoschade en bezittingen (ingeval van een inboedelverzekering met buitenhuisdekking). Onvoorziene kosten die deze echter overstijgen zouden op reis echter voor zeer kostbare, vervelende verrassingen kunnen zorgen, evenals onverwachte gebeurtenissen die niet door andere dan reisverzekeringen worden gedekt, zoals een natuurramp.

Voorop staat verder dat het vergelijken van reisverzekeringen en reisverzekeraars u veel geld kan besparen en dat uw reiswensen en reisgedrag grote, meebepalende factoren zijn voor het samenstellen van uw reisverzekering. Een doorlopende reisverzekering heeft u bijvoorbeeld alleen nodig als u meer dan 20-30 dagen per jaar op reis bent. Afgezien van de prijs-kwaliteit verhouding zult u willen letten op een probleemloos afsluitproces en uiteraard op de best mogelijke dienstverlening ingeval u onverhoopt een beroep moet doen op schadeafhandeling.

Een paar zaken kort op een rij

  • Medische dekking. Die kosten dienen verzekerd te worden die het Nederlandse prijspeil (die waarschijnlijk worden vergoed door uw ziektekostenverzekering) overstijgen, bijvoorbeeld in landen als de VS, Canada en Zwitserland. Eventueel kunt u het eigen risico afkopen en bekijken in hoeverre u iemand kunt laten overvliegen in geval van plotselinge ernstige ziekte.
  • Zorgvuldig handelen. Schade wordt niet gedekt indien u onverantwoord met uw eigendommen bent omgegaan.
  • Hoogte dekking. Verzekeraars hanteren maximale uitkeringsbedragen die mogelijk de werkelijke kosten niet dekken. Het is goed mogelijk dat u maar een percentage van de verloren bagage vergoed krijgt. Voor kostbare bezittingen zoals dure camera's en tablets is het verder belangrijk dat deze ofwel via de inboedel buitenshuis zijn meeverzekerd of dat u er een aanvullende verzekering voor dure voorwerpen voor afsluit.
  • Nieuwwaarde en dagwaarde. Verzekeraars keren ofwel dat bedrag uit dat nodig is ter vervanging of rekening houdend met de veroudering van verzekerde goederen op basis van een dagwaarde. In beide gevallen kan de vergoeding minder zijn dan die u verwacht op basis van de aankoopprijs.
  • Bent u van plan een auto te huren dan dient u extra op te letten want onverwachte uitgaven voortvloeiend uit schade aan een huurauto zijn niet automatisch meeverzekerd.
  • Risicovol gedrag bij een actieve vakantie. Gaat u op wintersport, parazeilen of duiken? Dan wilt u ook graag weten hoe een verzekeraar hiermee omgaat.
  • Geld moet tegenwoordig, ook tegen een toeslag, apart worden meeverzekerd.
  • Tenslotte gelden voor reizen waarbij in het buitenland zal worden gewerkt, zoals een stage, weer andere voorwaarden.